
- Mint (M)
- Near Mint (NM)
- Excellent (EX)
- Good (GD)
- Light Played (LP)
- Moderately Played (MP)
- Played (PL)
- Poor
Je zult het vaak lezen op TheCardSeller, Marktplaats en op andere plekken: afkortingen zoals NM, M, EXC, LP enzovoort. Maar wat betekenen deze afkortingen eigenlijk en wat zegt dat over de staat en conditie van je (Pokémon) kaart? In dit overzicht krijg je een uitleg over het verschil tussen near mint, mint, light played en alle andere afkortingen welke de waarde van je kaarten bepalen. Ter indicatie: een kaart in Mint of Near Mint conditie is altijd meer waard dan dezelfde kaart in een ‘lagere’ conditie.
Over het algemeen is het gebruik van Played, Slightly Played en Heavily Played in Europa ongebruikelijk, maar in de Verenigde Staten is het de standaard manier geworden om kaarten te beschrijven. In Europa is het sorteersysteem nog steeds grotendeels een restant van het PSA-sorteersysteem voor honkbalkaarten, maar de namen zijn wel wat veranderd. Het classificatiesysteem van Cardmarket probeert de manier weer te geven waarop kaarten in Europa gewoonlijk geclassificeerd worden, en gebruikt Mint, Near Mint, Excellent, Good, Light Played, Played en Poor.
Mint (M)
Een mint kaart is in perfecte staat; geen excuses. Dit betekent, dat de voorkant in perfecte staat is, dat er geen krassen op het oppervlak zitten, en dat het oppervlak perfect schoon is. Voor de achterkant betekent het, dat de kaart niet te onderscheiden is van kaarten van een pas geopende booster. Als een kaart een handtekening of een Grand Prix stempel heeft, kan hij nooit als Mint worden geclassificeerd, ook al is de kaart verder in Mint conditie.
In de meeste gevallen heeft het geen zin een kaart als Mint te classificeren. Voor kaarten in druk is de waarde van een Mint-kaart ongeveer gelijk aan die van een Near Mint-kaart, maar de kwaliteitseisen liggen veel hoger. Aan de andere kant kunnen echt oude kaarten (1993-94) een hoge premie opbrengen als ze werkelijk in nieuwstaat verkeren. Mint’ is dus vooral een waardering voor kaarten waarvoor de belangstelling van verzamelaars groot is. Voor kaarten die vooral als speelobject worden verkocht is een “Near Mint”-waardering meestal voldoende.
Near Mint (NM)
Een Near Mint kaart ziet eruit alsof er nooit mee gespeeld is, zonder sleeves. Kleine correcties zijn mogelijk, maar de kaart vertoont meestal geen slijtage. De rand van een Near Mint kaart kan kleine witte vlekjes vertonen, maar die moeten heel weinig en heel klein zijn (oftewel bijna onzichtbaar zijn). Wanneer de kaart bij helder daglicht wordt geïnspecteerd, moet het oppervlak over het algemeen schoon lijken. Het kan een paar kleine vlekjes hebben, maar krassen zijn nooit toegestaan voor NM-kaarten.
Over het algemeen is een Near Mint kaart in een zodanige staat dat hij als ongemarkeerd zou worden beschouwd als hij in een ongesleeved kaartspel zou worden gespeeld (niet aanbevolen!). Omdat de Mint grade vaak niet gebruikt wordt voor kaarten van nieuwere uitbreidingen, betekent Near Mint meestal Near Mint of beter (gelijk aan de Amerikaanse NM/M grade).
Excellent (EX)
Een Excellent-kaart ziet eruit alsof hij een paar keer is gebruikt, vaak zonder hoesjes. Bij Excellent kaarten is het bijna altijd duidelijk zichtbaar bij de eerste inspectie dat de kaart niet in perfecte staat is. Maar hoewel de schade duidelijk zichtbaar is, is deze slechts van geringe ernst. Excellente kaarten hebben meestal een paar witte vlekjes (whitening) in de hoeken of rond de rand. Het oppervlak kan kleine krasjes hebben, die bij nadere beschouwing zichtbaar zijn. De kaart kan echter niet Excellent zijn als de kreuken zo diep zijn dat ze op het eerste gezicht zichtbaar zijn. Een Excellent kaart is meestal in een staat waarin het niet helemaal duidelijk is of de kaart als gemerkt of ongemarkeerd zou worden beschouwd als hij in een toernooi zonder sleeves zou worden gespeeld. Het Amerikaanse equivalent is meestal Slightly Played of Lightly Played (niet te verwarren met het Europese Light Played).
Good (GD)
Een kaart in de conditie Good (GD) heeft zichtbare tekenen van slijtage, maar is nog steeds bruikbaar zonder sleeves tijdens langdurige toernooien. De randen en hoeken vertonen veel witte vlekken en het oppervlak heeft krassen en wat vuil. Deze slijtage is het resultaat van regelmatig spelen en de kaart heeft geen waterschade of buigingen. Het is belangrijk op te merken dat een kaart in ‘Good’ staat (evenals alle kaarten in slechtere staat) minder waard is dan kaarten in ‘EX’, ‘NM’ of ‘Mint’ conditie, omdat deze kaarten duidelijk tekenen van gebruik vertonen en niet meer perfect zijn.
Light Played (LP)
Light Played (LP) kaarten vertonen aanzienlijke tekenen van slijtage en gebruik, waaronder kreukels, slijtplekken en beschadigingen aan de randen. Played kaarten zijn nog meer versleten en hebben mogelijk ook vlekken, scheuren of andere ernstige beschadigingen.
Poor kaarten zijn in zeer slechte staat en hebben waarschijnlijk grote scheuren, ontbrekende stukken of ernstige verkleuring. Dit kan het gevolg zijn van langdurig gebruik en blootstelling aan verschillende omgevingsfactoren, zoals vochtigheid en warmte. Het is belangrijk om te weten dat LP, Played en Poor kaarten over het algemeen minder waardevol zijn dan kaarten in betere staat, dus het is belangrijk om ze goed te behandelen en op te slaan om hun waarde te behouden.
Moderately Played (MP)
Een kaart in de conditie Moderately Played (MP) is gebruikt tijdens spellen en vertoont duidelijke tekenen van slijtage en gebruik. Dit kan zijn kreukels, slijtplekken, en enige beschadiging aan de randen. Bij MP-kaarten zijn deze slijtage en beschadiging meestal minder opvallend dan bij Played-kaarten. Er kunnen ook wat witte vlekken op de randen en hoeken zijn en soms wat krassen op het oppervlak van de kaart. Over het algemeen is de kaart nog steeds speelbaar, maar het is duidelijk dat deze al veel gebruikt is en niet meer in perfecte staat verkeert.
Played
Een kaart in de conditie Played (PL) is nog meer versleten dan een MP-kaart. Deze kaarten vertonen veel tekenen van slijtage en beschadiging, waaronder kreukels, slijtplekken en ernstige beschadigingen aan de randen. PL-kaarten hebben mogelijk ook vlekken, scheuren of andere ernstige beschadigingen. De kaart kan nog wel speelbaar zijn, maar het is duidelijk dat deze in slechte staat verkeert en niet geschikt is voor verzameling.
Poor / Damaged
Een kaart in de conditie Poor (ook wel ‘Damaged’) is in zeer slechte staat en heeft waarschijnlijk grote scheuren, ontbrekende stukken of ernstige verkleuring. Deze kaarten zijn in zo’n slechte staat dat ze meestal niet langer speelbaar of zelfs herkenbaar zijn. Hoewel deze kaarten in zeer slechte staat zijn, zijn er soms verzamelaars die interesse hebben in zeer zeldzame kaarten, zelfs als ze in Poor conditie verkeren. Over het algemeen zijn PL- en Poor-kaarten minder waardevol dan MP- of hogere kwaliteitskaarten en worden ze vaak alleen verzameld door verzamelaars die zich specifiek richten op kaarten in slechtere staat.