64 15

Pokémon, het wereldberoemde franchise, heeft talloze fans over de hele wereld veroverd sinds zijn debuut in 1996. Pokémon Trading Card Game (TCG) is een integraal onderdeel van deze razend populaire franchise en heeft door de jaren heen een schare trouwe aanhangers verzameld. Echter, er is één Pokémon-kaart die omgeven is door mysterie en controverse – Kadabra.

De opkomst van Kadabra

Kadabra is een Psychic-type Pokémon die evolueert van Abra en uiteindelijk in Alakazam evolueert. In de vroege dagen van Pokémon TCG, verschenen Kadabra-kaarten met krachtige aanvallen en eigenschappen, wat hen tot felbegeerde kaarten maakte voor verzamelaars en spelers. Kadabra leek een veelbelovende rol te spelen in menig spelersdek, maar daar kwam verandering in door een tv-persoonlijkheid.

De Uri Geller controverse

De controverse rond Kadabra draait om de schijnbare gelijkenis van de Pokémon met Uri Geller, een bekende illusionist en lepelmagiër. Geller claimde dat Kadabra zijn gelijkenis gebruikte zonder toestemming en betoogde dat de kaart zijn imago schaadde. Hij beweerde dat de Pokémon Kadabra een inbreuk maakte op zijn imago en dat Nintendo en de gelijkenis te duidelijk was om toevallig te zijn. Het was vooral de lepel die Kadabra vasthield, die sterk leek op Geller’s bekende truc waarbij hij lepels boog met zijn gedachten.

Dit resulteerde in een langdurige juridische strijd, die uiteindelijk leidde tot Kadabra’s verbanning uit Pokémon TCG.

Het geschil was complex en omvatte juridische vraagstukken over auteursrechten, beeldrechten en handelsmerken.

Tijdens de rechtszaak beweerde Nintendo dat Kadabra en andere Pokémon gebaseerd waren op algemene archetypen en dat er geen opzet was om Geller na te bootsen. Ze voerden aan dat de naam “Kadabra” in het Japans “Yungerer” betekent, en dat de gelijkenissen louter toeval waren.

Geller’s reactie

Geller gaf aan dat hij in Tokio was toen hij het ontdekte. “Ik ben al tientallen jaren heel beroemd in Japan en ik deed grote tv-shows daar sinds de vroege jaren ’70.” Tegen het jaar 2000 zag hij kinderen in een winkelcentrum, allemaal met een Kadabra kaart in hun handen. “Ze riepen, ‘Yungeller!'” de Japanse naam van Kadabra, een Pokémon die volgens eigen zeggen is gebaseerd op Uri Geller, met zijn naam in een geangliciseerde versie van de Japanse naam, ユンゲラー. “En toen ik de kaart in mijn hand hield, zei ik, ‘Wacht even, dat is mijn naam op de kaart.’ Niemand had ooit contact met me opgenomen vanuit Nintendo Pokémon. En, weet je, daar was ik behoorlijk boos over waarna ik Nintendo voor de rechter sleepte.”

De ban van Kadabra

In 2003, besloot Pokémon-uitgever Nintendo om Kadabra-kaarten uit productie te nemen en te stoppen met het gebruik van het personage in de TCG. Dit betekende dat Kadabra-kaarten zeldzaam werden en in waarde stegen, terwijl spelers zich moesten aanpassen aan het spel zonder deze geliefde Pokémon.

Het verbod betrof echter alleen Kadabra, en Abra en Alakazam kaarten bleven beschikbaar voor gebruik. In de loop der jaren hebben fans de beslissing van Nintendo bekritiseerd, maar het verbod op Kadabra bleef tot 2023 van kracht, maar met de 151 set is er dan eindelijk een oplossing gekomen. Kadabra is te vinden in de 151 set nadat Uri Geller op Twitter aankondigde de ban op te heffen.