Pokemon x Van Gogh Museum Pikachu with Felt Hat 085 Promo Pokemon card

Om de 50e verjaardag van het Van Gogh Museum te vieren, hebben Pokémon en het Van Gogh Museum een officiële samenwerking gelanceerd met als doel nieuwe doelgroepen kennis te laten maken met het werk van Vincent van Gogh. Zowel het werk van Vincent van Gogh als Pokémon hebben een bijzondere band met de Japanse kunst en cultuur. Japanse prenten hadden een diepgaande invloed op Vincent’s kunst en zijn wereldbeeld. In een brief aan zijn broer Theo in september 1888 zei Vincent: ‘En we zouden Japanse kunst niet kunnen bestuderen, lijkt mij, zonder veel gelukkiger en vrolijker te worden, en het brengt ons terug naar de natuur, ondanks onze opleiding en ons werk in een wereld van conventie.’

Emilie Gordenker, Algemeen Directeur van het Van Gogh Museum, merkte op: ‘Deze samenwerking stelt de volgende generatie in staat om Vincent van Goghs kunst en levensverhaal op een verfrissende manier te leren kennen. Het Van Gogh Museum en The Pokémon Company International hebben gebruikgemaakt van vele jaren onderwijservaring om een speciale ervaring te creëren voor kinderen, hun begeleiders en hopelijk velen anderen in het Van Gogh Museum.’

De samenwerking tussen Pokémon en het Van Gogh Museum omvat de volgende activiteiten die lopen van 28 september tot 7 januari 2024. Om deel te nemen aan de activiteiten is een regulier toegangsticket voor het museum vereist, dat alleen online kan worden gekocht.

  • Presentatie ‘Pokémon in het Van Gogh Museum’ (vaste collectie, verdieping 1) Verschillende beroemde werken van Vincent van Gogh uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum dienden als inspiratie voor zes schilderijen gemaakt door kunstenaars van The Pokémon Company. Voorbeelden zijn Pikachu, afgebeeld in een werk geïnspireerd door ‘Zelfportret met Grijze Vilten Hoed’ (1887), Pokémon Sunflora verborgen in een variant van Van Goghs beroemde ‘Zonnebloemen’ (1889), en je kunt Snorlax en Munchlax vinden in een werk geïnspireerd door ‘De Slaapkamer’ (1888). Deze zes speciaal gecreëerde schilderijen zijn te bewonderen op de eerste verdieping van het Rietveldgebouw.
  • Een Pokémon Avonturenactiviteit (vanaf 6 jaar, activiteitsfolders worden uitgedeeld in de Atrium) Een Pokémon Avonturenfolder leidt bezoekers langs de werken van Vincent van Gogh die als inspiratie dienden voor de schilderijen in de zesdelige speciale presentatie ‘Pokémon in het Van Gogh Museum’. Tijdens de activiteit ontdekken bezoekers het museum en de verhalen achter de schilderijen. Zodra deelnemers de Pokémon Avonturenactiviteit hebben voltooid, kunnen ze hun voltooide folder inleveren voor een speciale Pikachu x Van Gogh Museum promotiekaart (afhankelijk van beschikbaarheid). De Pokémon Avonturenfolder is beschikbaar in zowel het Nederlands als het Engels.
  • Pokémon x Van Gogh online lesmateriaal – Van Gogh op School (onderbouw voortgezet onderwijs) Vincent bewonderde alles wat met Japan te maken had, en Japanse prenten leerden hem op een andere manier naar de wereld te kijken. Het gebruik van vlakke vlakken met felle kleuren, alledaagse onderwerpen en aandacht voor detail in de natuur spraken hem aan. Met de Pokémon x Van Gogh-samenwerking als uitgangspunt zullen leerlingen leren over de verbinding tussen Van Gogh en Japan, en over hoe inspiratie in twee richtingen kan werken. Het lesmateriaal is beschikbaar in zowel het Nederlands als het Engels.
  • ‘Hoe teken je Pikachu’ videohandleiding (Restaurant Rietveldgebouw 0) Er zal een begeleide videocursus beschikbaar zijn in het museum die bezoekers leert hoe ze de geliefde Pokémon Pikachu moeten tekenen en hen aanmoedigt om het zelf te proberen.
  • ‘Pokémon Center x Van Gogh Museum’ merchandise De online Pokémon Center-winkel zal een exclusieve reeks ‘Pokémon x Van Gogh Museum’-merchandise presenteren met kunst uit de samenwerking. Beschikbare items zijn onder andere een speciale Vincent van Gogh-geïnspireerde Pikachu-knuffel, sleeves voor het Trading Card Game, Van Gogh-geïnspireerde figuren van Pikachu en Eevee, posterprints, een puzzel en meer. Een speciale promotiekaart ‘Pikachu met Grijze Vilten Hoed’, geïnspireerd door Vincent van Goghs ‘Zelfportret met Grijze Vilten Hoed’, zal beschikbaar zijn als geschenk bij aankoop van alle Pokémon Center x Van Gogh Museum-producten. Producten en promotiekaarten zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Waarde van de Pikachu with Grey Felt Hat 085 Promo kaart

De waarde van deze kaart zal volledig afhangen van de situatie na de promotie. Het is bekend dat de kaart niet exclusief in het museum wordt uitgegeven, omdat het – zoals eerder vermeld – ook via The Pokémon Center website besteld kan worden door inwoners van het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten. Hierdoor zal de waarde in de loop van de tijd, net zoals bij andere promo kaarten, in waarde dalen. Op dit moment worden de kaarten op websites zoals Ebay en Marktplaats door met name scalpers voor rond de 200 Euro verkocht.

Voor de actuele prijs van deze Pokémon kaart, check de TheCardSeller pagina!
Prijs (waarde) van Pikachu with Grey Felt Hat 85/102 (thecardseller.com)