Holo of reverse holo Pokémon kaart? Dit is een veelvoorkomende vraag die vaak gesteld wordt door nieuwkomers in het Pokémon Trading Card Game. Op deze pagina willen we graag de verschillen tussen deze twee soorten kaarten uitleggen en je helpen bij het gemakkelijk identificeren van holo- en reverse holo-kaarten. Het begrijpen van deze onderscheidende kenmerken is van cruciaal belang voor zowel beginners als doorgewinterde spelers in de wereld van Pokémon-kaartspellen.

Wat is een holo kaart?

Een holo-kaart is een zeldzame kaart met een holografische afbeelding bovenaan de kaart in plaats van reguliere kunst. De zeldzaamheid wordt aangegeven met een ★ naast het kaartnummer.

Holo-kaarten zijn verschenen in elke set sinds de oorspronkelijke basisset die in 1999 werd uitgebracht. Vóór 2011, toen Half art- en full art-kaarten werden geïntroduceerd, waren holo-kaarten de zeldzaamste en meest begeerde kaarten.

De oorspronkelijke holo-kaarten hadden een afbeelding afgedrukt op een dunne laag folie, wat een glanzend effect gaf. Hierdoor worden deze kaarten soms aangeduid als holofoil- of holografische foliekaarten.

Zapdos holo Pokemon kaart
Voorbeeld van een holo Pokémon kaart: de Zapdos.

Elke serie heeft een specifiek holo-patroon. De Zapdos kaart in de illustratie heeft een patroon van horizontale lijnen, typerend voor de serie waar het uit komt. In dit geval is dat Black & White Next Destinies.

Wat is een reverse holo kaart?

Een reverse holo-kaart is een kaart met een reguliere afbeelding bovenaan, maar de rest van de kaart is holografisch. Het is het tegenovergestelde van een reguliere holo-kaart, vandaar de naam.

Zapdos reverse holo
Voorbeeld van een holo Pokémon kaart: de Zapdos.

Deze kaarten verschenen voor het eerst in 2002 met de uitgave van de Legendary Collection uitbreidingsset.

Ze maken geen deel uit van de hoofdset kaarten, maar vormen een alternatieve versie van de niet-holo kaarten. Soms worden ze alternatieve holo-kaarten genoemd en ze worden aangeduid als zeldzaam (Rare), ongewoon (Uncommon) of gewoon (Common) om overeen te komen met hun niet-holo tegenhangers.

De zeldzaamheid van de kaart wordt aangegeven door een symbool naast het kaartnummer. ★ geeft Zeldzaam (rare) aan, ◆ geeft Ongewoon (uncommon) aan en ● geeft Gewoon (common) aan.

Elke serie heeft een ander Reverse Holografisch patroon. De Zapdos heeft het Sword & Shield patroon van herhaalde symbolen van het type Pokémon.

De Zapdos kaart die hier wordt afgebeeld, is afkomstig uit de Vivid Voltage uitbreidingsset. Holo- en reverse holo-kaarten zijn zeer verzamelbaar en halen een hogere prijs dan hun niet-holo tegenhangers.